Publiceret 2011-08-05
Citation/Eksport
Resumé
Denne artikel er baseret på etnografisk feltarbejde og fokuserer på mad og spisning i relation til patienter med type 2 diabetes i Vietnams hovedstad Hanoi. Jeg tager udgangspunkt i to konkrete fortællinger om informanterne Mrs. Sau og Viet, hvis liv som velregulerede diabetikere kommer i konflikt med andre måder at investere mening i mad på. I artiklen sætter jeg fokus på officielle, nationale og internationale retningslinjer for diabetesbehandling, ernæring og det at ”være moderne”. Jeg diskuterer efterfølgende hvordan mine informanter forsøger at forholde sig til divergerende moralske og medicinske regimer i hverdagslivet i Vietnam. I denne sammenhæng er mad helt central og jeg viser hvordan den betydning, der knyttes til måltidet kan være mangfoldig, tvetydig og til tider kontrastfuld og krævende. Ydermere foreslår jeg at et teoretisk perspektiv på menneskers moraliteter, ´signifikante rutiner´ og hverdagserfaringer har et anvendelsespotentiale indenfor sundhedsfremme i Vietnam.