Årg. 13 Nr. 24 (2016): Emotioner - om følelsers rolle i sundhed og sygdom
Introduktionsartikler

Følelser i sundhed og sygdom - genbesøgt

Mai-Britt Guldin
Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik

Publiceret 2016-08-02

Citation/Eksport

Guldin, M.-B., & Guassora, A. D. (2016). Følelser i sundhed og sygdom - genbesøgt. Tidsskrift for Forskning I Sygdom Og Samfund, 13(24), 5–15. https://doi.org/10.7146/tfss.v13i24.24088

Resumé

Er mennesket grundlæggende styret af fornuft eller følelse? Det ældgamle spørgsmål: Er følelser konstruktive størrelser eller uhensigtsmæssige forstyrrelser i et menneskeliv? Hvordan beriger følelserne vores liv, og spiller de en rolle i vores sundhed og sygdom? . I Jane Austens roman Fornuft og følelse, som finder sted i den engelske overklasse i forrige århundrede, udspilles et drama om betydningen af fornuft og følelse i tilgangen til livet og kærligheden. Dilemmaet mellem fornuft eller følelse illustreres ved at portrættere storesøsteren Elinor Dashwood, som lader sig lede af fornuften og lillesøsteren Marianne Dashwood, som er impulsiv og i sine følelsers vold. I lyset af dette dilemma udspindes en kærlighedshistorie om kvindernes tilgang til livet og deres relationer, og det giver brændstof til handlingen, at netop følelserne enten får overtaget eller bliver behersket og undertrykt.
Det grundlæggende spørgsmål om fornuft og følelse har dannet baggrund for dette temanummer, og en række professionelle og forskere med forskellige disciplinære baggrunde belyser med deres bidrag en række dimensioner og aspekter af emotioner eller her benævnt følelser; deres rolle i nutiden og i forhold til individ, relationer, sygdom og samfund.