En retfærdig Gud. Protestantiske NGO’ers brug af gammeltestamentlige bibeltekster - Petersen, Marie Juul (Skandinavisk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2025)
Religiøse NGO’er har en lang tradition for engagement i internationalt udviklingsarbejde, og der er indenfor udviklingsforskningen stigende opmærksomhed på denne type aktører. Forskningen har primært fokuseret på, hvordan disse organisationer kan bidrage til at styrke og effektivisere udviklingsarbejdet, mens der ikke har været megen fokus på de mere normative, eller teologiske, aspekter af deres virke. Nærværende analyse søger, gennem en analyse af de religiøse narrativer som udvalgte organisationer trækker på, at bidrage til en større viden herom. Mere specifikt undersøges ni internationale protestantiske NGO’ers brug af skriftsteder fra Det Gamle Testamente i deres beskrivelser af forholdet mellem kristendom og udviklingsrelaterede problematikker. På baggrund af en oversigt over, hvilke bibeltekster der refereres til i de indsamlede dokumenter, identificerer analysen de protestantiske NGO’ers gammeltestamentlige bibelkanon, og det diskuteres, hvordan NGO’erne bruger og forstår teksterne i denne kanon, organiseret omkring fire overordnede temaer.