AI og bias – et eksperiment i interkulturel kommunikation - Tange , Hanne (Sprogforum. Tidsskrift for sprog- og kulturpædagogik, 2025)
Siden vi første gang hørte om muligheden for, at studerende kunne producere tekster ved hjælp af AI teknologier som ChatBot, har sprogundervisere på alle niveauer drøftet muligheder og udfordringer for fremtidens undervisning i fag som Dansk og Engelsk. I en kronik i Sprogforum (2024) understreger Janus Mortensen, nødvendigheden af, at sprogfagene ’tager den generative sprogteknologi til sig’ (s. 11), og han bakker således op om advarsler fra gymnasierne, om at man ikke løser eventuelle problemer ved kunstig intelligens igennem forbud mod digitale hjælpemidler (Bødtcher-Hansen 2025). Vi skal lære at tænke med og ikke mod nye teknologi, hvilket er baggrunden for denne artikel. Som underviser på en uddannelse i Internationale Studier har jeg det sidste år fået øget opmærksom på AI teknologi som en faktor i forhold til studerendes videns- såvel som sprogproduktion. Studerende anvender teknologier som ChatBot og CoPilot i deres søgning efter faktuel information og litteratur om aktuelle politiske, sociale og kulturelle forhold, hvilket skaber et problem med bias, i det forskning har dokumenteret i hvor høj grad AI trækker på en amerikansk vidensbase (Jenks 2024, Bianchi et al 2023). En sådan ’amerikanisering’ af viden må forventes at være særligt udpræget på uddannelser med engelsk som genstandsfelt eller undervisningssprog. Det er derfor vigtigt, at undervisere forholder sig til AI teknologi, herunder den didaktiske opgave med at udvikle studerendes kildekritiske evner, således at de sættes i stand til at vurdere kvaliteten af AI genereret materiale. I et forsøg på at teste hvordan vi kan arbejde med bias-problemet, udviklede jeg i foråret 2025 en opgave omkring AI og stereotyper. Her blev de studerende bedt om at vurdere argumentet ’AI teknologi bidrager til at producere/forstærke bias i international og interkulturel kommunikation’, med afsæt i billeder de selv havde genereret ved hjælp af CoPilot. I artiklen præsenterer jeg en analyse af de studerendes opgaveløsning, herunder hvilke former for bias de vælger at arbejde med. Det leder til en diskussion af forskellige former for bias og de udfordringer, de giver i forhold til interkulturel læring.