Underviserrettet AI i sprogfagene - Møller, Anders Kalsgaard; Bundgaard, Kristine; Leisgaard Riss Rasmussen, Mette (Sprogforum. Tidsskrift for sprog- og kulturpædagogik, 2025)
I de seneste år har vi set en stigende opmærksomhed på, hvorvidt og hvordan generativ kunstig intelligens (AI) og andre AI-baserede sprogteknologier kan understøtte elevers læring og fremme deres AI-kompetencer. Såkaldt underviserrettet AI (Baker, Smith og Anissa 2019) er dog samtidig mere eller mindre gået under radaren (Zawacki-Richter et al. 2019), ikke mindst inden for sprogfagene. Underviserrettet AI dækker bl.a. over underviseres brug af AI til at reducere deres arbejdsbyrde, udvikle deres undervisning og opnå indsigt i elevernes læring (Luckin et al. 2016). Inden for sprogfagene kan underviserrettet AI fx omfatte læreres brug af AI til udvikling af undervisningsmateriale, forløb og aktiviteter samt til retning af og feedback på elevernes opgaver. I forbindelse med en konference omhandlende AI arrangeret af Det Nationale Center for Fremmedsprog i december 2024 afholdt artiklens forfattere en workshop med 121 deltagere med fokus på underviserrettet AI. Workshoppen henvendte sig til fremmedsprogsundervisere på tværs af fag og uddannelsesniveauer. Efter et kort rammesættende oplæg skulle deltagerne gruppevist diskutere brugen af underviserrettet AI. Hver gruppe fik udleveret en poster med forskellige informationer og opgaver, som de skulle diskutere og besvare ved at udfylde posteren. Posteren fungerede således som et faciliteringsredskab, så grupperne kunne arbejde selvstændigt. Efter en introduktionsøvelse skulle deltagerne svare på, hvad de vurderede som deres vigtigste arbejdsopgaver som fremmedsprogsundervisere og dernæst angive deres aktuelle brug af AI til at understøtte disse opgaver. Efterfølgende skulle de beskrive, hvordan de fremadrettet kunne forestille sig at bruge underviserrettet AI i forbindelse med disse opgaver. De skulle ligeledes forholde sig til, i hvor høj grad de forventede, at de enkelte løsninger ville hjælpe dem til at spare tid eller til at forbedre opgaveløsningen, samt til, i hvor grad de anså de nye løsninger som menneskestyrede eller AI-styrede. Som afslutning på workshoppen blev de bedt om at udfylde et online spørgeskema omhandlende udfordringer og muligheder i underviserrettet AI. Workshoppen resulterede i 16 udfyldte postere, som sammen med spørgeskemaet udgør artiklens empiri. Resultaterne giver os indsigt i lærerperspektiver på brugen af underviserrettet AI i sprogfagene, herunder hvilke arbejdsopgaver de anser som de vigtigste, og hvordan AI-løsninger potentielt kan anvendes til at understøtte disse. Her peger deltagerne bl.a. på et potentiale i at anvende AI til undervisningsplanlægning, udvikling af materiale, evaluering og feedback, samt til at udvikle differenceret undervisning og skabe motivation blandt eleverne.