Oversættelse i forandring: GenAI, MT og praksisnær undervisning på videregående uddannelser - flanagan, Marian; Hvelplund, Kristian (Sprogforum. Tidsskrift for sprog- og kulturpædagogik, 2025)
Inden for de senere år har oversættelsesundervisningen på Københavns Universitet (KU) forsøgt at tilpasse sig nye sprogteknologiske virkeligheder, og den har styrket fokus på muligheder og faldbruger i brugen af generativ kunstig intelligens (GenAI), maskinoversættelse (MT) og oversættelsesteknologi i bred forstand, dog stadig uden fuldt ud at afspejle professionelle arbejdsprocesser. Denne artikel præsenterer et praksisbaseret casestudie fra oversættelsesundervisningen på engelskfaget på KU. Med afsæt i det Humanistiske Fakultets målplan for 2025-2028, hvor kunstig intelligens (AI) i uddannelserne fremover skal stå centralt, udvikles et nyt undervisnings- og udprøvningsforløb, der skal ruste de studerende til at håndtere autentiske oversættelsesopgaver med brug af GenAI, MT og anden oversættelsesteknologi.