AI som medspiller i fremmedsprogsundervisningen - Hellensberg, Christina; Eychenne, Daniele Edith (Sprogforum. Tidsskrift for sprog- og kulturpædagogik, 2025)
Artiklen peger på, hvordan AI kan understøtte sprogtilegnelse i en kommunikativ fremmedsprogsundervisning i grundskolen. De erfaringer, artiklen præsenterer og diskuterer, bygger på et udviklingsprojekt (2023–2025), hvor lærere og elever sammen har afprøvet forskellige tilgange og designs, der kombinerer fokus på sprog og brug af AI. En femfaset model beskriver processen fra aktivering af elevernes forhåndsviden – både indholdsmæssigt og sprogligt – til målrettet brug af AI som samarbejdspartner, vurdering af output og endelig formidling med større sproglig variation. Artiklen viser, hvordan AI på en legitim, balanceret og hensigtsmæssig måde kan understøtte motivation, differentiering, ordforrådstilegnelse og teknologiforståelse. Den understreger lærerens centrale rolle som didaktisk rammesætter samt behovet for efteruddannelse, prøvehandlinger og refleksionsrum for at sikre bevidst brug af teknologien. Desuden fremhæves vigtigheden af at udvikle elevernes kritiske kompetencer, etiske bevidsthed og digitale myndiggørelse.