ChatGPT i kinesiskundervisning: Indsigter fra danske gymnasieelever - Rasmussen, Mathilde Bruhn; Zhang, Chun (Sprogforum. Tidsskrift for sprog- og kulturpædagogik, 2025)
Integration af generativ kunstig intelligens (GAI) i fremmedsprogsundervisning er ved at omforme elevers læringserfaringer samt deres opfattelse af sprogindlæring. I Danmark understreger Styrelsen for Undervisning og Kvalitet vigtigheden af, at eleverne nu skal undervises i, om og uden GAI og hvilket indbefatter, at de skal kunne anvende teknologien som et redskab til at styrke læring og digital dannelse. I denne kontekst gennemførte vi i 2024 en undersøgelse af danske gymnasieelevers erfaringer med ChatGPT i kinesiskundervisningen. I alt deltog 64 elever fra 2.g. og 3.g. på fire forskellige gymnasier. Ved hjælp af spørgeskemaer undersøgte vi eleveners holdninger, brugsmønstre og oplevede indflydelse af ChatGPT på deres læring. Beskrivende statistik blev anvendt til at analysere sammenhængen mellem brug og klassetrin, suppleret af en kvalitativ analyse af elevernes åbne svar. Foreløbige resultater viser, at de fleste elever brugte ChatGPT som et redskab til selvreguleret læring. Tilliden til GAI-genereret indhold varierede, men mange elever udviste kritisk engagement i vurderingen af GAI-genereret tekster.