Kritisk brug af kunstig intelligens i sprogfagene – de lærerstuderendes perspektiver - Meyer, Bente; Søndergaard Gregersen, Annette (Sprogforum. Tidsskrift for sprog- og kulturpædagogik, 2025)
Teknologiforståelse har fået en mere central rolle i blandt andet læreruddannelsen samtidig med at nye teknologier som generativ kunstig intelligens (GAI) er blevet udbredt i samfundet og i børn og unges liv. I den forbindelse har ikke mindst ChatGPT skabt opmærksomhed omkring nødvendigheden af didaktisk udvikling og kritisk dannelse, eftersom det med GAI-teknologien er blevet muligt at producere bl.a. tekst inden for kort tid i fagenes genrer. Det påvirker sprogfagene, eftersom anvendelse af GAI-teknologier til skriftlighed, mundtlighed og kreativitet i fagene får nye dimensioner, som er formet af teknologiernes tilgængelighed og tilstedeværelse i undervisningen. I denne artikel trækker vi på data fra et projekt om kritisk brug af kunstig intelligens i fagene engelsk, tysk og fransk på læreruddannelsen og i grundskolen. I artiklen har vi særligt fokus på de lærerstuderende og deres erfaringer med og refleksioner over anvendelse af generativ AI i praksis. Med udgangspunkt i eksempler fra alle tre sprogfag undersøger vi, hvordan teknologiforståelse bliver en del af sprogfagene, når lærerstuderende arbejder didaktisk med generativ AI.