Grafiske romaner som inngang til flerspråklighet og språklig mangfold i fremmedspråkundervisningen - Christensen, Hege-Marie; Eide, Liv; Gjesdal, Anje Müller; Skalle, Camilla (Sprogforum. Tidsskrift for sprog- og kulturpædagogik, 2025)
De senere årene har oppmerksomheten rundt flerspråklighet og språklig mangfold økt innenfor fremmedspråkdidaktikken og offisielle dokumenter som læreplaner (Flognfeldt, Krulaz & Dahl 2018; Haukås 2016; Kunnskapsdepartementet 2017). Flerspråklig litteratur kan være en viktig inngang til å jobbe med flerspråklighet og språklig mangfold i fremmedspråkfagene, men det finnes en rekke begrensninger for muligheten til å gjennomføre dette i fremmedspråksklasserommet: For det første inneholder lærebøkene bare i begrenset grad litterære tekster, og i enda mindre grad litterære tekster som fremviser flerspråklighet. For det andre kan arbeidet med skjønnlitteratur være utfordrende for elever som befinner seg på et begynnerstadium og som dermed har et begrenset språklig repertoar. I denne artikkelen argumenterer vi for at grafiske romaner kan være en fruktbar inngang for å jobbe med flerspråklig litteratur i fremmedspråkundervisningen. På grunn av sin multimodale natur gir slike tekster elevene flere semiotiske ressurser å spille på når teksten skal tolkes, og det visuelle kan fungere som en støtte i tolkningen av verbalteksten. Nyere forskning på flerspråklighet (for eksempel Pennycook, 2017) peker på at flerspråklighet inngår i et komplekst samvirke mellom mennesker, gjenstander, steder og de ulike semiotiske ressursene mennesket har, som verbalspråk, gester og visuelle tegn. Den grafiske romanen står i en særstilling når det gjelder å representere ulike tegnsystemer, men også de romlige og kroppslige aspektene ved disse meningsprosessene. Artikkelen presenterer en eksempelstudie av første bind av den grafiske roman-serien L’arabe du futur (2014) av Riad Sattouf, som tematiserer Sattoufs barndom i Libya, Syria og Bretagne tidlig på 1980-tallet. Språk og flerspråklighet er et gjennomgående tema i hele serien, og i det første bindet møter leseren mange språk og språklige varieteter. Med grunnlag i utprøving av undervisningsopplegg basert på Sattoufs bok, viser vi hvordan denne teksten kan brukes i franskundervisningen til å jobbe med tema som flerspråklighet og språklig mangfold i målspråksområdet. De foreløpige resultatene viser at den gir et mer realistisk bilde av det språklige mangfoldet i målspråkområdet, og at det visuelle innholdet er en god støtte for elevene. Samtidig er det viktig at elevene gis støtte i å utvikle sin lesekompetanse, også visuelt, for å få fullt utbytte av å arbeide med grafiske romaner. Referanser Flognfeldt, M. E., Krulatz, A. & Dahl, A. (2018). Utvikling av funksjonell flerspråklighet gjennom «translanguaging» og læringsstrategier. Communicare, 13–16. Haukås, Å. (2016). Teachers’ beliefs about multilingualism and a multilingual pedagogical approach. International Journal of Multilingualism, 13(1), 1−18. https://doi.org/10.1080/14790718.2015.1041960 Kunnskapsdepartementet (2017). Læreplanverket. Overordna del – verdiar og prinsipp for grunnopplæringa. https://www.udir.no/lk20/overordnet-del/?lang=nno Sattouf, R. (2015). L’Arabe du futur: Une jeunesse au Moyen-Orient (1978-1984). Allary Éditions.