Hur för man samtal? Om tilltal, gensvar och ansvar i lärarstuderandes reflektioner om övningar i filosofi - Kronqvist, Camilla; Schaffar, Birgit; Lundkvist, Marina (Studier i Pædagogisk Filosofi, 2020)
Interaktioner och samtal med barn, vårdnadshavare och andra pedagoger intar en central roll i småbarnspedagogers arbete. I den här artikeln undersöker vi blivande småbarnspedagogers förhållningssätt till samtal och sitt eget deltagande i praktiska samtalsövningar hämtade från Filosofi för barn. Vi diskuterar dessa förhållningssätt i ljuset av triaden tilltal-gensvar-ansvar som inom dialogisk etik betraktas som centrala element för äkta samtal. Studerande uttrycker inledningsvis en viss obekvämhet med att behöva samtala på ett för dem nytt sätt, men uppfattar sedan att samtalsformen hjälper dem att lyssna aktivt på andra. Denna insikt om hur svårt det kan vara att lyssna, och den förmåga att lyssna som studerande utvecklar, är av betydelse för utvecklandet av deras professionella yrkesroll.