"Hornblæserne, de små raske 16 års drenge" - Corfix, Martin (Sønderjydske Årbøger, 2023)
"Den lille Hornblæser" på Rådhuspladsen i København, rejst i 1899, er i dag et næsten glemt nationalt mindesmærke, men i flere generationer erindrede man derved netop alle de drenge i 14-17-års alderen, de såkaldte "spillemænd", der deltog i de slesvigske krige. H.P. Holst skrev sit nationale digt, "Den lille Hornblæser", der udkom i november 1849, og som med lynets hast blev uhyre populært. Treårskrigen gjorde drengene til ikke alene regimenternes, men også befolkningens yndlinge, og siden hen begyndte de små hornblæsere at dukke op i meget af erindringslitteraturen, hvor netop populariteten omkring "hornblæserne, de små raske 16 års drenge", fremhævedes. Men var H.P. Holsts digt baseret på en virkelig lille hornblæser? Hvem var disse drenge, hvor kom de fra, hvad blev der siden hen af dem, og hvorfor går der i en betragtelig del af den danske regimentsmusiks navne i 1800-tallet en rød tråd til Slesvig, Holsten og Lauenburg? Disse spørgsmål afdækkes i denne artikel.