John Nis Lorenzen: Feltlæge i Første Verdenskrig - Rasmussen, René (Sønderjydske Årbøger, 2022)
John Nis Lorenzen blev født 3. juni 1892 i Tønder som søn af gasværksdirektør Mathias Lorenzen. Som 13-årig kom han på gymnasiet i Husum, men skiftede senere til latinskolen i Haderslev, hvorfra han blev student i 1912. Han påbegyndte medicinstudiet i München i 1912 og fortsatte studierne i Erlangen og Kiel. Lorenzen nåede lige akkurat at få resultaterne fra de første prøver i Kiel, før han i begyndelsen af august 1914 blev mobiliseret som soldat i 1. verdenskrig. I halvandet år gjorde han krigstjeneste som almindelig infanterist ved Infanterie-Regiment Nr. 75 (Hanseatisches) og opnåede rang af sergent. Men i januar 1916 meldte han sig til et kursus for sanitetssoldater og blev tilknyttet et lazaret. Behovet for læger til behandling af de mange sårede var umættelig, og eftersom Lorenzen var medicinsk student, om end med kun ganske få semestres studier bag sig, blev han gradvist tildelt et stadigt større ansvar. Han blev underlæge i april 1917, reservelæge i maj 1918 og bataljonslæge i oktober 1918. John Nis Lorenzen fortalte i et foredrag i den danske militærlægeforening 3. maj 1934 om sine oplevelser på tyske feltlazaretter under 1. verdenskrig. Foredraget blev samme år trykt i tidsskriftet Militærlægen og gengives i denne artikel i let tilrettet form.