At leve med vand i Tøndermarsken og Gotteskoog - Ludvigsen, Anne Marie (Sønderjydske Årbøger, 2022)
Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 skærpede interessen for afvandingen af de indvundne marskområder i Tøndermarsken og Gotteskoog, eftersom disse områder i periferien pludselig blev omfattet af politisk opmærksomhed og derfor modtog de nødvendige investeringer til at gennemføre afvandingsprojekter på både den danske og tyske side i henholdsvis 1927-30 og 1930-32. Formålet var at forbedre forholdene for landbrugsmæssig udvikling ved at få mere kontrol over bagvandet. Inden for få år forandrede afvandingen af Tøndermarsken og Gotteskoog både landskabet og indbyggernes levevilkår fuldstændigt. Baseret på blandt andet interviews med indbyggere, som boede i marsken under afvandingen, har forfatteren forsøgt at identificere de udfordringer den traditionelle livsstil blev konfronteret med som følge af afvandingen samt hvordan de lokale indbyggere oplevede forandringer i landskabet og deres livsvilkår.