"Før krigen har der aldrig været noget som helst i vejen med mig": Psykiske krigsinvalider i Sønderjylland efter 1. Verdenskrig, ca. 1920-1939 - Nissen, Kasper (Sønderjydske Årbøger, 2019)
Denne artikel belyser en af Genforeningens skyggesider: modtagelsen af de mange sønderjyder, der havde pådraget sig svære psykiske lidelser som tyske soldater under 1. Verdenskrig, og som fra 1920 gjorde krigens traumatiserende effekt til et dansk problem. Formålet er at skabe indsigt i, hvordan psykiske krigsskader blev forsøgt forklaret og imødegået i en tid før psykologhjælp og betegnelser som PTSD, samt hvordan livet formede sig for en del af de overlevende sønderjyske krigsdeltagere.