Nationalpolitik og skolebyggeri. Det hemmelige statstilskud til gennemførelsen af folkeskoleloven i Sønderjylland 1937-1970 - Nørr, Erik (Sønderjydske Årbøger, 2015)
I anledning af 200-året for de danske skolelove af 1814 og den samtidige skolelov for Slesvig og Holsten bringer Sønderjyske Årbøger en længere skolehistorisk artikel, som handler om den sønderjyske skoles endelige integrering i den danske folkeskole. Det krævede en stor indsats at få folkeskoleloven af 1937 gennemført i Sønderjylland blandt andet på grund af de mange små skoler. Ved hemmelige forhandlinger mellem de sønderjyske amtmænd og skoledirektioner og undervisningsministeren og hans ledende embedsmænd blev der skaffet et stort ekstraordinært sønderjysk tilskud til skolebyggeri i næsten alle sønderjyske kommuner. Pengene blev skaffet uden om de normale kanaler, da det tyske mindretal ikke måtte få nys om sagen. Der blev i 1937-38 anvendt nationale begrundelser for tilskuddet. Mere overraskende er det, at den nationale kamp i begyndelsen af 1950’erne fortsat kunne bruges til at skaffe et nyt millionbeløb til de sønderjyske skoler, hvoraf de sidste penge først blev brugt i 1970.