”De kalder mig en Nazi-Spion”: Jacob Kronikas forsvar mod britiske spionanklager - Nissen, Mogens Rostgaard (Sønderjydske Årbøger, 2022)
Den sydslesvigske journalist Jacob Kronika forsvarede sig i september 1946 mod anklager om, at han havde været spion for det nazistiske regime. I en stort opsat artikel i den danske avis Nationaltidende, bragte han sit forsvar mod anklagerne. På den samme tid var Kronika ved at blive valgt til formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), og han var førende i kampen for at få gennemført en ny grænseafstemning i Sydslesvig. I denne artikel vurderes Kronikas forsvar og de britiske besættelsesmyndigheders mulige interesse i at stemple ham som nazi-spion. Den danske avis Social-Demokraten gik også ind i diskussionen, og avisens mulige interesse i at miskreditere Kronika vurderes derfor også.