I krigens skygge: Civile dødsfald på Als i 1864 - Kock, Ditte; Beck, Jens Jacob Refshauge (Sønderjydske Årbøger, 2022)
En krig påvirker ikke kun de soldater, der kæmper i den, men også civilbefolkningen i det område, hvor den bliver udkæmpet. I 1864 stod de største kampe i Slesvig, og i lange perioder lå store hære, først den danske, derefter den preussiske, på øen Als. Befolkningstallet steg, og civile og soldater kom tæt på hinanden. I 1800-tallet var sygdomme krigens faste følgesvend, og soldaterne smittede lokalbefolkningen på Als. Som følge deraf var der en overdødelighed på øen, markant større end den overdødelighed, der sås i Kongeriget.