Hvordan skaber man et nationalt mindretal? - Thomsen, Merete Bo (Sønderjydske Årbøger, 2023)
I hundredåret for grænseafstemningen i 1920 er der talt og skrevet meget om de to nationale mindretal, som fremkom på hver sin side af den ændrede grænse. Her tænkes som regel på de organiserede mindretal, som imidlertid først skulle etableres ud af de lokale sindelagsmindretal. Hvordan denne organisering foregik, og hvordan de dansksindede reagerede herpå, er undersøgt i en række mellemslesvigske landkommuner i perioden 1920-33 og er temaet for denne artikel.