Danskhedens skiftende konturer: Agnes Slott-Møller, Kunstnergaven og den nationale forpligtelse - Grand, Karina Lykke; Mednick, Thor J. (Sønderjydske Årbøger, 2023)
Artiklen handler om Kunstnergaven til Sønderjylland, en kunstsamling der blev grundlagt i 1914, på 50-året for den Anden Slesvigske Krig, og om kunstneren Agnes Slott-Møllers rolle i dette projekt. Artiklen sætter fokus på flere af Slott-Møllers taler i anledning af Kunstnergaven og diskuterer muligheden for, at hendes noget reaktionære nationalistiske retorik, var medvirkende til, at gaven blev modtaget med manglende entusiasme. Artiklen antyder, at Slott-Møllers udsagn om gaven placerede den på den forældede side af en langvarig kulturdebat i Danmark. En debat, der gik tilbage til guldalderen og fortsatte med at have relevans ind i det tyvende århundrede.