De fem forbandede - og alligevel gode - år. Besættelsestiden 1940-45 oplevet og husket af en dreng i alderen 8-13 år - Randell, Erik (Sønderjydske Årbøger, 2015)
Hvordan oplevede en sønderjysk gut årene 1940-45, da Nazityskland havde besat Danmark? Det har redaktionen bedt tidl. chefredaktør Erik Randel berette om fra sine drengeår i Sønderborg. Hans sanser blev vakt brat allerede på invasionsmorgenen i en telefonsamtale med faren, der var redaktør på Jydske Tidende. Så sønnen kunne allerede fra dag 1 registrere de skærpede nationale spændinger – med sammenhold og splittelse, sorger og glæder.