Aabenraa købstads skrå - dens tilblivelse og alder - Witte, Jørgen (Sønderjydske Årbøger, 2015)
Det ældste middelalderlige dokument fra Aabenraa er dens skrå eller stadsret fra 1335, der stadfæster bestemmelser fra kong Valdemars tid hundrede år tidligere. Mag.art. Jørgen Wittes artikel tager sit udgangspunkt i affattelsen af skråen i 1335, men det centrale er en analyse af skråen som middelalderligt diplom ud fra formale og indholdsmæssige kriterier. Skråen viser sig at rumme et kernestykke fra 1234-41, der må opfattes som kong Valdemar Sejrs oprindelige aftale med borgerne i Opneraa, samt efterfølgende begunstigelser som ‘tillægslovgivning’. Afsluttende sættes den oprindelige skrå og Opneraas tidligste udvikling i forbindelse med behovet for en regional port of trade og kongens bestræbelser for en administreret handel.