No. 75 (2017): Koloniale aftryk

					View No. 75 (2017): Koloniale aftryk

Året 2017 markerer 100-året for overdragelsen af de tidligere dansk-vestindiske øer til USA. Med denne overdragelse sluttede over 200 års dansk koloniherredømme i Caribien, og de politiske bånd mellem Danmark og Jomfruøerne blev brudt. Men forbindelsen mellem de to samfund eksisterer dog stadig: Den fælles historie har sat sine spor i det kulturelle, økonomiske og politiske liv både i Danmark og på Jomfruøerne. Det er denne forbindelse og dens aftryk, som vi ønsker at tematisere med dette nummer af Slagmark. Temaartiklerne undersøger de koloniale aftryk, som den danske koloniale tilstedeværelse i Caribien har afsat – både i Danmark og på Jomfruøerne.

I disse år finder en genskrivning og genfortolkning af den koloniale historie sted, og vi håber med nummeret at kunne bidrage til denne genskrivning – og til at skabe nye bånd mellem Danmark og Jomfruøerne i formidlingen af den fælles historie. Nummeret her indeholder således bidrag af forskere fra både De Amerikanske Jomfruøer og Danmark. 

Dette nummer af Slagmark indeholder også et intermezzo om den britiske journalist, forfatter og aktivist Paul Mason og dennes bog Postkapitalisme – en guide til vores fremtid (da. 2016). Vi bringer et interview med Paul Mason, et nyoversat uddrag af bogen samt et anmelderessay om bogen.

Published: 2017-05-30