Karl Marx efter murens fald - Schanz, Hans-Jørgen (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2018)
Det kommunistiske Manifest, som Marx forfattede sammen med Engels i 1848 slutter med ordene: "Proletarer i alle lande foren jer!" Indtil for nyligt var denne sætning, denne opfordring, nærmest fast standardinskription på en række monumenter over socialismens helte rundt omkring i de såkaldt socialistiske lande.