Vico og historiefilosofien - Jørgensen, Arne (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2018)
Hvis man med historiefilosofi mener den opfattelse, at det er mennesket selv, som gennem sine aktiviteter skaber historien, således som for eksempel Voltaire formulerede den i sit opgør med historieteologien - troen på, at det er Guds forsyn, der styrer mennesket 1) - så må den italienske filosof og historiker Giambattista Vico betragtes som historiefilosofiens grundlægger.