Schopenhauer som opdrager - Nietzsche, Friedrich (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2007)
Teksten er en oversættelse af en af Nietzsches tidlige tekster fra 1874 (den tredje Utidssvarende), hvor han med afsæt i en forståelse af mennesket som et enestående mirakel udfolder forskellige refleksioner over den dannelsesmæssige fordring, der medfører en klar selvbesindelse på sine opdragere og formgivere - for Nietzsches eget vedkommende Arthur Schopenhauer. Denne for Nietzsche sande filosof lærte ham at være enkel og ærlig i liv og tanke: at være utidssvarende i ordets mest omfattende forstand, og bibragte ham endvidere en virkelig befordrende munterhed samt standhaftighed i forhold til omverdenen i hans vedvarende søgen efter menneskets sande væsen.