Kulturkamp i 1920’erne - Kragh, Jesper Vaczy (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2007)
Kulturkampen der udspillede sig under det 19. århundredes moderne gennembrud er velbeskrevet og spøger til stadighed i de aktuelle kulturkampsdiskussioner. Anderledes underbelyst i den eksisterende litteratur er den ofte lige så intense ’livsanskuelsesdebat’, der verserede i 1920’ernes danske intellektuelle miljø. Denne artikel introducerer til en række af de ideologiske omdrejningspunkter i denne noget oversete kulturkamp. Der peges blandt andet på, at danske intellektuelle som digteren Helge Rode med fornyet kraft formåede at sætte en religiøs livsforståelse på dagordenen som alternativ til treenigheden af naturalisme, darwinisme og radikalisme. Der var således tale om en indtagelse af de gamle skyttegrave fra tiden omkring det moderne gennembrud, men 1920’ernes danske kulturkamp udspillede sig med Første Verdenskrig i frisk erindring og var dybt præget af en række nye udviklinger inden for blandt andet atomfysikken og genetikken. Som artiklen påviser, fik kampen derigennem på afgørende vis sit helt eget udtryk og indhold.