Stærk vurdering og filosofisk antropologi - Laitinen, Arto (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2007)
Arto Laitinen undersøger et hovedbegreb hos Charles Taylor, nemlig be¬grebet om stærk vurdering. Der er – enkelt formuleret – tale om ’stærk vurdering’, når vi vurderer vore ønsker i sig selv, til forskel fra ’svag vurde¬ring’, hvor et givet ønskes iboende værdi ikke drages i tvivl. Laitinen viser, hvordan og hvorfor menneskelivet og erfaringen for Taylor forudsætter et betydningsfelt af stærke værdivurderinger, foruden hvilke mennesket ville befinde sig i en ’patologisk tilstand’ langt hinsides det i mere almindelig forstand blot åndsforladte. Endvidere indkredses fem hinanden delvist overlappende begreber, som Taylor skiftevis anvender i sin argumentation for de stærke vurderingers uundgåelighed: menneskelig virksomhed, per¬son-væren, subjektivitet, selv-væren og identitet. Endelig giver Laitinen i sin afsluttende diskussion af det patologiske i Taylors forståelse nogle illustra¬tive eksempler på den ’identitetskrise’, som fraværet af stærke vurderinger kan resultere i.