Djuphavstrålning och epistemisk dygd: om skandinavisk marinbiologisk djuphavsforskning under efterkrigstiden - Carl-Magnus Andersson, Viktor (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2025)
Denna artikel undersöker vilken roll skandinaviska marinbiologiska utforskningar under det sena 1940- och tidiga 1950-talet spelade för den samtida förståelsen av djuphaven. Vad skedde när livsformer trålades från många tusen meters djup upp till ytan? Det visar sig handla om en särpräglad kunskapssituation som på nya vis involverade epistemiska dygder och historiskt specifika villkor för förundrans och överraskning. Dessa kategorier är direkt avhängiga Lorraine Dastons omfattande vetenskaps- och kulturhistoriska arbete och mobiliseras här teoretiskt.