En begrebshistorisk analyse af ”folkets selvstyre” i forfatningskampen - Flohr, Mikkel (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2025)
Denne artikel bidrager med en begrebshistorisk analyse af “folkets selvstyre” i for- fatningskampen i slutningen af det nittende århundrede med udgangspunkt i avis- artikler, juridiske og politiske dokumenter såvel som den eksisterende historiografi. Folkets selvstyre udgjorde en central del af formuleringen og udbredelsen af de- mokratiske ideer i Danmark med udgangspunkt i det hegemoniske folkebegreb. Folkets selvstyre blev oprindeligt brugt af Det Forenede Venstres til at betegne de- res politiske målsætning om folketingsparlamentarisme, men udviklede sig under forfatningskampen til også at beskrive folket som en fundamental konstituerende magt, der stod udenfor og over staten, kongen, skiftende regeringer og i sidste ende også grundloven; en idé, der også var med til at forme senere forestillinger om de- mokrati som folkestyre, der blev fremherskende efter forfatningskampens konklu- sion med det såkaldte “systemskifte” i 1901.