Polis og Kosmos i den græsk-romerske verden - Sørensen, Claus Vestergaard (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2004)
I denne artikel fremdrages de første formuleringer af verdensborgeren eller kosmopolitten i antikken, og det sker med stadig reference til datidens polistænkning, der i modsætning til kosmopolitismen tager udgangspunkt i det partikulære og lukkede. Den kosmopolitiske tanke følges via de antikke kynikere og stoikere frem til romertidens stoiske kosmopolitter og de første formuleringer af en egentlig politisk kosmopolitisme.