Dannelse af liv - Johann Friedrich Blumenbach og forplantningsspørgsmålet i Oplysningstidens livsvidenskaber - Eriksen, Christoffer Basse (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2018)
Hvordan skal vi forstå en person som Johann Friedrich Blumenbach (1752-1840)? Han havde kronede dage som naturhistoriker og intellektuel i den sene Oplysningstids Göttingen, men i dag er han næsten helt glemt. Han har lidt den samme skæbne som de fleste naturhistorikere fra før Charles Darwins tid, for han passer ikke rigtig ind i historien om Darwins forløbere. Det betyder derimod ikke, at Blumenbach ikke har haft sin rolle at spille i livsvidenskabernes historie eller i historien om den tyske Oplysningstænkning.