Temaer fra videnskabens historie - Kragh, Helge (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2018)
Videnskabshistorien er så gammel som videnskaben selv, omend den gennem tiderne har antaget vidt forskellige former og haft forskellige funktioner. Det er først i dette århundrede, og specielt i dets sidste halvdel, at en professionel videnskabshistorie er blevet etableret som en del af det akademiske landskab. I betragtning af emnets umådelige størrelse og kompleksitet er det en umulig opgave at give en kortfattet og dog dækkende fremstilling af hvorledes videnskabshistorien har udviklet sig fra antikken og til i dag. Dette essay skal da heller ikke opfattes som et sådant forsøg, men blot som en nødtørftig oversigt over visse af de markante ændringer, der gennem mere end to tusinde år er forekommet i det historiske perspektiv på videnskaberne. (Blandt videnskabshistorikere er det praksis at forstå begrebet videnskab som matematik og naturvidenskab, en praksis jeg følger.)