"...En murer, som har læst latin" - Westergaard, Peter K. (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2018)
For eftertiden er Adolf Loos (1870-1933) først og fremmest kendt som en af Wiens mere fremtrædende arkitekter fra begyndelsen af dette århundrede, der søger at forny den klassiske tradition i et funktionalistisk formsprog. For samtiden var han fortrinsvis kendt, frem til færdiggørelsen af hans Looshaus på Michaelerplatz i Wien i 1911, som en polemisk kultur- og kunstkritiker, der færdedes i kredsen omkring den indflydelsesrige redaktør, kronikør og forfatter Karl Kraus (1874-1936).