Den lange middelalder - Le Goff, Jacques (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 1986)
Da de italienske humanister i anden halvdel af det 15. århundrede opfandt udtrykket Middelalder (Giovanni Andrea, pavens bibliotikar i 1469), var det for at stille denne epokes "gamle" op over for "vor tids moderne", dvs. Renæssancens mennesker.