Ansvarlighedens og samvittighedens herkomst - ifølge Nietzsche - Raffnsøe, Sverre (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2001)
Artiklen sætter sig for at skitsere Nietzsches tanker om ansvarlighedens herkomst i sin signifikante forhistoriske sammenhæng, således som disse udkrystalliserer sig i værket Moralens genealogi. Det kortlægges hvorledes denne ansvarlighed er beslægtet med centrale fænomener som straf, ret og skyld. Samtidig eftervises den transformation som ansvarligheden undergår fra at være en udadrettet og ekstern størrelse til en internalisering i mennesket i form af samvittigheden, der endda har udviklet sig til en dårlig samvittighed, og ganske vist under nye former gør sig gældende i vores nuværende kultur.