Autenticitet, moralsk realisme og overfladiske valg – et pragmatisk blik på frihed og mening i Charles Taylors moralske landskab - Nyeng, Frode (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2007)
Under inddragelse af begrebet om stærk vurdering kortlægger Frode Nyeng Charles Taylors moralske landskab med udgangspunkt i hans opgør med den eksistentialistiske idé om radikalt frie valg. Et opgør Taylor forsvarer ud fra det synspunkt, at moralske krav er en forudsætning for frihed: Valget indstifter ikke i sig selv værdierne, men svarer så at sige på dem. Taylors moralske realisme lader sig gennem Nyengs fremstilling hermed se som et eksempel på sprogets identitetsskabende betydning, for så vidt som frihed ikke primært forbindes med et givent kvantum af valgmuligheder, men derimod med kvalitative kontraster i sproget, der åbner op for et menneskeligt livsrum. Realismen består med andre ord nærmere i uomgængeligheden af visse spørgsmål end i tilgængeligheden af nogle bestemte, fastlagte svar. Nyeng afdækker samtidig, hvad han kalder for det ’pragmatiske fundament’ for denne realisme i en kritisk diskussion af Taylors tiltro til det menneskelige subjekts frie, autentiske meningsskabelse og selvkonstruktion i en aftraditionaliseret postmoderne verden.