Dømmekraftens historiske ansvar - Hannah Arendt og vores opfattelse af Holocaust - Rendtorff, Jacob Dahl (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2003)
Holocaust og totalitarismens ondskab er omdrejningspunktet for denne artikel. Hannah Arendts værker og særligt Eichmann in Jerusalem. A Report on the Banality of Evil fra 1964 bliver her læst som et bidrag til vores forståelse af, hvordan nutidens demokratiske samfund kan lære af fortiden for at undgå en gentagelse af Holocaust og totalitarismens forbrydelser. I forlængelse heraf argumenteres der for, at et demokratisk samfund bør have en selvkritisk og ansvarlig holdning til historien, og at det derfor er nødvendigt at holde erindringen om Holocaust levende i vores historie. Hannah Arendts påvisning af ondskabens banalitet hos Eichmann bliver i denne sammenhæng fremhævet som et af de mest fremragende bidrag til Holocaustforskningen.