Den litterære erkendelse - Klausen, Søren Harnow (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2005)
Søren Harnow Klausen i sin artikel, på hvilken måde litterære værker kan fungere som katalysatorer for filosofisk erkendelse, idet litteraturen er ”en uvurderlig kilde til erfaring, både af det faktisk forekommende […] og af de mulige måder tingene og livet kan være på”, som det hedder under henvisning, dels til Husserls begreb om den eidetiske variation, dels til hverdagslivets praksis; hvordan – og hvorfor – kan litteraturen levere en nuanceret, fordomsfri virkelighedsbeskrivelse? Det har Harnow Klausen et kvalificeret, og for vort aktuelle emne nærmest programmatisk bud på.