Aflastning fra det absolutte - In memoriam - Marquard, Odo (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2006)
Som en introduktion til Blumenbergs arbejder bringer vi filosoffen Odo Marquards kongeniale intellektuelle portræt af Hans Blumenberg, med titlen ”Aflastning fra det absolutte”. Ud fra forestillingen om en grundtanke i forfatterskabet, formuleret via det overgribende begrebspar om en virkelighedens absolutisme og menneskets mangfoldige aflastninger, skanderer Marquard en række af Blumenbergs store ’problemkrimier’ for at pege på, hvorledes en række forskellige kulturelle omveje alle er med til at aflaste mennesket. Mennesket er i bund og grund at forstå som et udsat væsen, der gennem billeder, begreber og historier formår at gøre en ugæstfri verden beboelig.