Udforskningen af det koloniale arkiv i Danmarks Nationale Herbarium - Andersen, Casper; Fleming, Martha (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2025)
I denne artikel viser vi, hvordan innovative tilgange udviklet i Lorraine Dastons forskning inspirerer igangværende studier af Danmarks Nationale Herbarium (DNH), der har til huse ved Danmarks Naturhistoriske Museum i København. Artiklen inddrager især Dastons begreb om ‘arkivet’ som sted og praksis i videnskaben og hendes arbejde specifikt med botanikkens historie og epistemologi. Herbariet er særligt rigt på planter fra Danmarks tidligere kolonier og artiklen demonstrerer hvordan inspirationen fra Daston kan kombineres med kolonihistoriske tilgange, der åbner for de koloniale og politiske kontekster, som udgør en vigtig del af Danmarks Nationale Herbariums historie, udvikling og aktuelle betydning.