Samfundsøkonomiske modeller og prognoser: Hvad har økonomer bidraget med? - Jespersen, Jesper (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2024)
Arbejdet med at udarbejde kvantificerede samfundsøkonomiske prognoser blev indledt af Jan Tinbergen og Lawrence Klein i 1940erne med stærk inspiration fra keynesiansk økonomi. Sigtet var at opstille en matematisk model på et solidt empirisk/statistisk grundlag, der kunne bruges til prognoser den økonomiske udvikling 1-3 år. Disse modeller blev i 1980erne og de kommende årtier afløst af generelle ligevægtsmodeller baseret på ny-neoklassisk teori med et mikroøkonomisk fundament, dvs. (neo)-liberalt inspireret, kendetegnet ved individuelt optimerende aktører og et perfekt fungerende markedsøkonomisk system. Omvendt blev der renonceret på den empiriske forankring. Disse modeller skulle primært benyttes til mere langsigtede fremskrivninger. I en dansk sammenhæng er disse to modeltyper også repræsenteret. På den ene side ved ADAM (Danmarks Statistik) og SMEC (Det økonomiske Råd): konjunktur/kort sigts prognoser og på den anden side DREAM (Velfærdskommissionen): struktur/lang sigts fremskrivninger/prognoser. De internationale (og danske) erfaringer med begge typer af prognosemodeller har været skuffende. Kort fortalt: de fanger ikke konjunkturkriserne, og de langsigtede fremskrivninger afspejler blot, ’hva