Kroppen i den moderne medicin - et historisk perspektiv på moderniteten - Johannison, Karin (Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, 2002)
I kroppen i den moderne medicin beskriver Kain Johanisson, hvordan det går til, at kroppen tildeles en central rolle i 1800-tallets lægevidenskab, som den har beholdt frem til i dag, om end denne rolle også har undergået en række forandringer. Mens den klassiske lægekunst mest var optaget af at lytte til patientens egen beretning søger det medicinske blik sygdommens objektive sandhed inde i menneskekroppen ved hjælp af obduktion og en række diagnostiske teknikker. Denne bevægelse betyder, at lægen og patienten fjernes fra hinanden og efterhånden erstattes af et stadig mere distanceret og videnskabeligt blik, der, medieret af avancerede instrumenter og kvantitative analyser, retter sig mod et kropsligt objekt, som ikke længere kommer til orde. En maskinkrop som Johannisson dog til slut viser er ved at blive afløst af en systemkrop, som igen har fået talens ret.