Udvikling- og testning af Det Danske Talentudviklingsmiljø-Spørgeskema (DTS) - et Redskab til at Måle Kvalitet og Karakteristika af Lokale Talentmiljøer - Wester, Christian Tolstrup; Küttel, Andreas; Mathorne, Ole; Henriksen, Kristoffer (Scandinavian Journal of Sport and Exercise Psychology, 2021)
Introduktion: Der er efterspørgsel efter et håndgribeligt forskningsbaseret redskab til at guide forskere og praktikere i arbejdet med kompleksiteten i hele talentmiljøet. Formålet med dette studie er derfor at udvikle og teste et atlet-rapporteret redskab til at måle kendetegn og kvalitet af talentudviklingsmiljøer fra et holistisk-økologisk perspektiv. Metode: Henriksens (2010) feltstudier, britiske TDEQ (Martindale et al., 2010), øvrig litteratur og nationale anbefalinger dannede udgangspunktet for en række items til måling af psykologiske og psykosociale aspekter ved et talentudviklingsmiljø. Indholdsvalideringen bestod af ekspert- og atletinterviews hvorefter DTS blev administreret til 15-19-årige atleter fra forskellige idrætter. Eksplorativ faktoranalyse (EFA) (N = 111) og en kvalitativ vurdering blev anvendt til at reducere antallet af items og fastlægge faktorstrukturen. Efterfølgende blev en konfirmatorisk faktoranalyse (N = 357) anvendt til at evaluere og bekræfte skalaens faktorstruktur. Resultater: 33 items fordelt på otte faktorer viste acceptable model fit værdier, undtaget CFI (.851) og TLI (.83) der lå lige under cut-off værdien, og items viste generelt god konvergent validitet. Items mellem faktorerne viste signifikante moderate Spearman korrelationer (r = .16 - .62, p < .001) og en acceptabel Cronbach Alpha reliabilitet for syv faktorer (0.67-0.89) samt én faktor med lav reliabilitet (0.52). Konklusion: Første udgave af Det Danske Talentudviklingsmiljø-Spørgeskema (DTS) er et skridt på vejen mod et redskab til at evaluere kvaliteten af et talentmiljø og tilvejebringe vigtige anbefalinger til forskning og praksis. Testningen er foregået ved en lille stikprøve, hvorfor fremtidige studier bør undersøge DTS ved en større stikprøve, og undersøge for discriminant validitet samt for forskelle på tværs af idrætsgrene. Nøgleord: spørgeskema, holistisk-økologisk tilgang, talentudviklingsmiljø, faktoranalyse