Deltagerinvolverende evaluering: Om at understøtte børns demokratiske erfaringer - Engrob Adamsen, Lise My (Tidsskrift for Social Innovation & Transformativ Entreprenørskabsdidaktik (SITE), 2025)
Denne artikel tager sit udgangspunkt i et toårigt tværfagligt samarbejde mellem biblioteker, skoler og forskere i projektet ’Børnenes Demokrati’. Med artiklen vil jeg skabe indsigt i metodiske valg, praktiske udfordringer og gode erfaringer med en evalueringsmetode, hvor både børn, bibliotekspersonale og lærere er søgt inddraget i både udviklings- og evalueringsprocessen som medforskere. Jeg vil med afsæt i en indledende argumentation for forståelser af evalueringer og forskellige systematikker og metoder, som kan indgå heri, begrunde valget af en involverende evalueringsmetode i denne projektevaluering. Jeg formidler erfaringer med en involverende evalueringsmetode og beskriver konkrete metoder, som vi har afprøvet og udviklet i projektet til at samproducere dokumentationsmaterialer. Undervejs indgår en definition af den forståelse for demokratiske erfaringer som ligges til grund for projektets evaluering og slutteligt fremhæves væsentlige fund fra evalueringen i projektet om faktorer som kan hæmme og fremme velfærdsprofessionelles faciliteringen af børns demokratiske erfaringer. Dette med håb om dels at inspirere velfærdsprofessionelle, studerende eller andre projektaktører, som gerne vil understøtte gode betingelser for at styrke børns demokratiske erfaringer og/eller gerne vil foretage evalueringer af aktiviteter og processer med en involverende evalueringspraksis.