Lost in Translation? - et essay om rejser og samtaler i tid og rum - Axelsen Leth, Marianne (Tidsskrift for Social Innovation & Transformativ Entreprenørskabsdidaktik (SITE), 2025)
Dette essay udfolder en dannelsesrejse, hvor refleksioner over historie, antropologi og bæredygtighed flettes sammen gennem møder med mennesker, steder og fortællinger i forskellige tider og rum. Med Mashiant – en fiktiv følgesvend inspireret af Ib Michaels romanunivers – som rejsepartner undersøger forfatteren, hvordan begreber som reciprocitet, usamtidighed og oversættelse kan åbne for nye forståelser af menneskers relation til natur, kultur og samfund. Teksten er forankret i erfaringer fra lærerudveksling, forskningssamarbejder og pædagogiske praksisser og bygger videre på teoretikere som Dipesh Chakrabarty og Bruno Latour i diskussionen om det antropocæne. Essayet kredser om spørgsmålet: Hvad skal vi med historien i en tid, hvor menneskets geologiske indflydelse har planetære konsekvenser? Og hvordan kan historiedidaktik bidrage til bæredygtig dannelse? Gennem personlige og poetiske nedslag vises, hvordan faglige og eksistentielle erkendelser opstår i oversættelsen mellem viden, erfaring og kontekst, og hvordan disse kan omsættes til didaktiske redskaber og nye samtaler i undervisning.