Sorte køer i natten: - om bæredygtig dannelse og flade ontologier - Nørgaard Iversen, Simon (Tidsskrift for Social Innovation & Transformativ Entreprenørskabsdidaktik (SITE), 2025)
Dannelsesbegrebet er de sidste år, som reaktion på en skræmmende aktuel klimakrise, blevet revitaliseret som bæredygtig dannelse. Denne udvikling inden for dannelsestænkningen er sket synkront med en øget orientering mod naturen inden for pædagogiske retninger inspireret af posthumanistiske og nymaterialistiske filosofier, der forsøger at overskride antropocentrismen i meget vestlig tænkning. I dette bidrag fremføres en kritik af posthumanismen og nymaterialismens flade ontologier, idet der peges på, at disse udvander og udvisker en række centrale begreber og menneskelige egenskaber, der må forstås som helt essentielle, såfremt klimakrisen skal adresseres gennem dannelse. I stedet fremhæves den klassiske dannelse som et passende afsæt, når der skal formuleres et begreb om bæredygtig dannelse, der på den ene side kan bibeholde et kritisk-konstruktivt potentiale og på den anden side akkommodere ønsket om at opløse dikotomien mellem natur og kultur.