Konstruktion af den implicitte elev i materialer om uddannelse, job og arbejdsliv - Skovhus, Randi Boelskifte; Thostrup, Rune (Tidsskrift for Social Innovation & Transformativ Entreprenørskabsdidaktik (SITE), 2025)
Kapitlet undersøger, hvordan den implicitte elev konstrueres som deltager i materiale, der retter sig mod skoleelevens øgede mulighedshorisont om uddannelse, job og arbejdsliv. Sådanne materialer til brug i grundskolen er kortlagt og analyseres på tværs i analysekategorierne: formål med de aktiviteter, som materialerne beskriver, indhold, den implicitte elevs metoder, stilladsering af elevernes arbejde med uddannelse, job og arbejdsliv, karrierelæringens kontekst og den implicitte lærer og uddannelsesvejleder. Det fremanalyseres, at den implicitte elev i overvejende grad er selvstændig, engageret og kompetent i de processer, som materialet stilladserer. Det diskuteres, at materialerne både kan skabe inkluderende og ekskluderende strukturer, som skaber forskellige betingelser for forskellige elevgruppers deltagelse i undervisning og uddannelsesvejledning om uddannelse, job og arbejdsliv.