”At græsse efter det meningsfulde…” - Breum Ramsgaard, Michael; Føns, Hanne (Tidsskrift for Social Innovation & Transformativ Entreprenørskabsdidaktik (SITE), 2025)
Fem studerende på professionsbachelor i Diakoni og socialpædagogik deltager i forløbet ”Menneskelige og meningsfulde øjeblikke” i foråret 2020, som er et didaktisk entreprenørskabseksperiment. Forløbet relaterer sig til de studerendes seksmåneders lange praktik, hvor fænomenologien teoretisk er det bærende element. At tilbyde en fænomenologisk horisont sætter fokus på andre perspektiver, end de studerende tidligere er blevet præsenteret for. I forløbet var fokusset subjektive oplevelser og de dertilhørende følelsesmæssige og kropslige fornemmelser med det sigte at kvalificere praksis og forstå egen professionsidentitet. At have et fænomenologisk afsæt for øje udfordrer samtidens herskende forståelser af faglighed til også at inddrage viden, som ikke er evidensbaseret eller kan registreres, men i stedet tager et afsæt i viden, som er ”mærkbar” og også kan udgøre et æstetisk udtryk. Ca. to år senere genbesøges fire af de studerende, som nu er socialdiakoner af profession. Overraskende har forløbet haft stor betydning for deltagerne, som nu er i (social)pædagogisk arbejde. Undersøgelsen viser, at de forandringsprocesser, som påbegyndtes i og under forløbet, stadig gør sig gældende. Særligt har deltagerne fået en fornyet måde at handle på i praksis, ligesom deres forståelse af professionsidentiteten har været under forandring. Det har været særligt betydningsfuldt og forandrende for deltagerne at arbejde med at inddrage følelser og fornemmelser som vigtige kilder til at informere praksis, men ikke mindst at have det meningsfulde som pejlemærke for øje i professionen.