“Vi ønsker os brændende et sted, hvor vi kan samles!”: Når idealisme møder den kommunale virkelighed i casen Frivilligcenter Assens - Togsverd Hansen, Kim (Tidsskrift for Social Innovation & Transformativ Entreprenørskabsdidaktik (SITE), 2025)
Denne artikel undersøger opstarten af Frivilligcenter Assens (FCA), et lokalt frivilligcenter i Danmark, gennem et 7 måneder langt aktionsforskningsprojekt. FCA havde til formål at styrke civilsamfundet ved at støtte lokale foreninger og fremme social innovation. Samarbejdet mellem FCA og kommunens udvalg for Medborgerskab, Kultur og Beskætigelse begyndte godt med en fælles samarbejdsaftale som ramme. Men efterhånden opstod spændinger, da FCA’s ledelse – drevet af visioner om etablering af en café for sårbare grupper – begyndte at gå videre end kommunens mere pragmatiske forventninger. Artiklen belyser de komplekse dynamikker mellem græsrodsinitiativer og institutionelle strukturer og understreger behovet for fælles mål, klar kommunikation og fleksibel ledelse, hvis man ønsker bæredygtigt samarbejde og reel innovation.